Helyer Davies Architects Helyer Davies Architects

Helyer Davies Architects

Seafront - Emsworth

This stunning 4-bedroom family home sits on the edge of Chichester Harbour with stunning views south, from Emsworth Sailing Club to Hayling Island.

The contemporary design replaces a dilapidated house with a similar footprint and silhouette. We worked very closely with Havant Borough Council and Chichester Harbour Conservancy, not only to obtain planning permission but to create a beautiful building that responds to the area and sensitivity surrounding the Conservation Area.

The brief from the clients was a contemporary, maintenance free, family home. The design concept is simple; a large brick wall protects the house from the elements, whilst to the rear the design is more creative with materials, cantilevers and careful landscaping. The southern brick wall has several apertures which frame the view towards Chichester Harbour.

Designed as a Passivhaus, the project includes several sustainable features including rainwater harvesting, solar panels, ground source heat pump and heat recovery [MHVR].

Helyer Davies Architects were appointed for all RIBA Stages.

Structural Engineer: Perega

Contractor: Halcyon Build

Landscape Architect: Quercus

Bricks: Geo Brick [Shaded Light Grey]

Doors and Windows: Internorm

Kitchen Design: Chambers Kitchens

Share:
Beacon Sqaure Dusk
Beacon Square Side
Beacon Square Corner
Concept Design Copy
Developed Design